Een gesprek met Kathy Velghe over het Soroptimist BeNeLux mentoringprogramma – mentee 2018-2019

WAAROM DEED JE MEE AAN HET SOROPTIMIST MENTORING PROGRAMMA?
Ik was een jonge dame met passie en ambitie om te groeien, zowel persoonlijk als professioneel. Professioneel ging mijn aandacht vooral naar kennisverwerving en het aansturen van een team. Ik besefte dat ik op het punt was gekomen om mezelf verder te ontwikkelen naar 'women leadership'. Maar hoe pak je dit aan? Het mentoring programma is hiervoor een zeer waardevol project.

HOE HEEFT HET MENTORING PROGRAMMA JE HIERIN ONDERSTEUND?
De Workshops werden gegeven door échte professionals die hiervoor graag tijd vrijmaakten en met passie en veel energie hun kennis doorgaven. De aangehaalde topics hadden als doel ons te triggeren om bepaalde zaken in een ander perspectief te zien of verder uit te diepen. (leadership, conflict management, team work, people management, work/life balance, self-PR, … )Naast de Workshops, word je bijgestaan door een Mentor gedurende het hele traject.
Je Mentor is de persoon die je een spiegel kan voorhouden en je helpt mee richting te geven en de focus juist te houden. Je mentor geeft je advies vanuit eigen ervaring.

Alsook de interactie met de andere mentees is een groot pluspunt van het programma. Open sfeer en communicatie. Hoe divers de groep ook was (ervaring, job, context, sector ...) het is opmerkelijk hoeveel gelijkenissen we hadden, zowel qua uitdagingen, ervaringen, moeilijkheden die we ervaren. Tevens opmerkelijk hoe het leven van verschillende mentees op korte tijd een heel andere wending nam.

ZOU JE HET ANDEREN AANRADEN?
Ik zou het zeker aanraden aan elke jonge vrouw met ambitie én die wil investeren in zichzelf. Het traject is intens, je leert heel veel op korte tijd, ook over jezelf. Het is een investering met grote en long-term return, gekaderd in het groter geheel van Sorop activiteiten.
Mentoring stopt niet bij het programma

EN HOE IS HET VOOR DE MENTOR?
De essentie van Soroptimist - jonge vrouwen helpen het beste uit zichzelf te halen, zich helemaal te realiseren: ‘educate & lead’. Als meer vrouwen verantwoordelijke posities in de samenleving en in bedrijven bekleden zal de wereld beter worden. Bovendien is de ervaring ook voor de mentor zeer verrijkend en geldt het spiegel voorhouden, inzichten verwerven enz. ook voor de mentor.