EEKLO-MEETJESLAND

Oost-Vlaanderen

Welkom in onze club !

Het Meetjesland is een regio in het noordwesten van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen.
Het is het landelijke gedeelte tussen de steden Gent en Brugge. In het noorden vindt men polders met verschillende waterlopen en kreken en in het zuiden bosrijk gebied.
De foto is “het beeld” in het Meetjesland dat vele bomenrijen weergeeft langs die waterlopen. Het Meetjesland heeft Eeklo als centrumstad en onze club draagt die naam.
Onze maandelijkse statutaire vergaderingen vinden op de derde dinsdag van de maand plaats in Huyze De Baere, Noordstraat 64 in Maldegem. Op onze fanion staat in het midden 'De Herbakker'. Deze tekening geeft weer dat je, volgens de legende, je hoofd kon laten herbakken in Eeklo.

Wie zijn wij?

Eeklo-Meetjesland is gecharterd in 2003. Na een vlotte rekrutering van kandidaat-leden is onze groep nu uitgegroeid tot een volwaardige club met toffe, energieke en professionele Soropvriendinnen.
In eerste instantie hebben wij ons toegelegd op kleinere lokale steunacties. Onze focus gaat nu meer naar thema’s van de Verenigde Naties die nauw aansluiten bij de doelstellingen van Soroptimist International.
Door de evolutie in onze projecten kwam een nadere samenwerking met andere clubs tot stand. De kracht van SI is tenslotte het resultaat van een wereldwijde samenwerking.
Onze club blijft groeien en dit zou niet mogelijk zijn zonder de vriendschappelijke band die er tussen de leden gegroeid is en waardoor we SI op de kaart hebben gezet in het Meetjesland. We zijn dan ook steeds op zoek naar nieuwe waardevolle kandidaten.
 • Opgericht op:
  08/11/2003
 • Voorzitster:
  Isabelle COLPAERT
  en Peggy VAN HECKE
 • Maandelijkse vergadering:
  Derde dinsdag van de maand
 • Contactpersoon:
  Hilde VANDECAUTER
 • Email:
  eeklo-meetjesland@soroptimist.be

Belangrijke activiteit

FUNDRAISING

Onze fundraising bestaat er jaarlijks in om champagne te verkopen. Een van onze leden kent een lokale producent van champagne uit de regio van Epernay die jaarlijks een 1000-tal flessen produceert voor onze club. Het belangrijkste is echter dat op de capsule steeds het logo van Soroptimist staat samen met een typisch beeld uit het Meetjesland. Onze visibiliteit is dus optimaal en de capsules zijn een gegeerd item geworden bij de verzamelaars.
Naast de champagneverkoop is er steeds een andere fundraising zoals een Kerstconcert, een after-workparty, een ontbijtverkoop, een film en in 2021 de record verkoop van een supermooi gedichtenboek.

De RuimteVaart

Say no to violence

Jaarlijks werken we mee aan het VN-project 'Orange the World, Say No to Violence against Women' tegen onrecht van gendergeweld. De 16 actiedagen starten op 25 november. Wat kleinschalig begon, is nu uitgegroeid tot een actie waar onze leden aan deelnemen. Visibiliteit en bewustwording van het grote probleem blijft onze prioriteit. Door middel van acties, oa het uithangen van banners proberen we deze problematiek in onze regio onder de aandacht te brengen.
Onze doelstelling is een einde te maken aan het geweld tegen vrouwen tegen 2030.

De status van de vrouw verbeteren

De status van de vrouw verbeteren is één van onze Soropdoelstellingen.
In samenwerking met de 7 Oost-Vlaamse Clubs werd een film gesponsord die de werking van de Zorgcentra na sexueel geweld toelicht. Het toont op een eenvoudige en visuele manier de werking van deze centra en hoe men die kan bereiken.
Deze film zal verspreid worden in alle jeugdcentra, ziekenhuizen en scholen

https://www.youtube.com/watch?v=7YfmoDjDDAI