BRUXELLES DOYEN

Brussel Hoofdstedelijk Gewest

Welkom in onze club !

De tweede club in België, Soroptimist International Bruxelles Doyen, werd opgericht op 17 december 1938, met Suzanne Noël (SI Parijs -stichter) en Marthe Hirsch (SI Antwerpen) als peetmoeders, en telde 17 leden uit traditioneel niet-vrouwelijke beroepen: rechter, notaris, dokter, actrice of egyptoloog, zoals Marcelle Werbrouck, de eerste voorzitter. In 1957 had de club het genoegen om als meterclub te fungeren voor de club Tournai, in 1957 de club Bruxeles Sablon en in 1994 de club Val Brabant. Met aandacht voor de Soroptimistische vriendschap, is onze club er trots op 12 vriendschappelijke banden te hebben in Europa, in Tunesië en Japan en daardoor elke zomer onze Belgische en buitenlandse soroptimistische vrienden te mogen verwelkomen tijdens de "Midis du Dominican".
De club zet zich in voor de emancipatie van vrouwen, in België en in het buitenland en is zeer actief in de zoektocht naar kandidaten voor de SIB- en SIE-beurzen. De projecten zijn zeer gevarieerd: ‘hulp aan een Tunesische school, steun aan gehandicapten en vluchtelingenfamilies, aankoop van een "Alphatalker" voor een persoon met het syndroom van Down, een tuin voor mensen met het syndroom van Down, inrichting van een multisensorische zaal voor jonge autisten, deelname aan de actie "Ik geef je mijn hart" voor orgaandonatie, Télévie, Orange the World.... Om deze projecten te financieren, organiseert de club concerten, theateravonden, tombola’s, kerstmarkten, bijeenkomsten, conferenties, diverse verkopen....
 • Opgericht op:
  17/12/1938
 • Voorzitster:
  Bruna SASSI
 • Maandelijkse vergadering:
  Vierde woensdag van de maand
 • Contactpersoon:
  Claire HUBLET
 • Email:
  bruxelles-doyen@soroptimist.be

Belangrijke activiteit

Open deur gericht op vrouwenrechten

Elk jaar organiseert onze club een Opendeur, gericht op vrouwenrechten om te sensibiliseren en fondsen te weven. De rol van vrouwen in de ontwikkeling, gedwongen huwelijken, feministische aspecten van de Amerikaanse cinema, concrete acties voor gendergelijkheid in scholen en bedrijven.

Benefietconcert Capella Concinite & jachthoornkwartet op 24 februari 2024 om 20u in Boodschapkapel van Heilig-Hartinstituut te Heverlee

MUKWEGE PROJECT

Naar aanleiding van de oproep van Dr. Mukwege ten overstaan van vrouwen die het slachtoffer zijn van oorlogsgeweld in Congo, hebben we de aankoop van medische apparatuur voor het Panzi-ziekenhuis gefinancierd en de bewustwording van de actie verhoogd door middel van etiketten aan te brengen op tweedehandsboeken die in publieke uitleenboekenkasten zijn geplaatst.

PROJECT "Steun voor jonge vrouwelijke studenten".

Om de twee jaar wordt er een beurs toegekend aan meisjes/vrouwen in het kader van hun studie of opleiding. Deze wordt gegeven aan een vrouw uit Brussel op basis van een door de beurscommissie gevalideerd dossier. Ook worden meisjes geholpen die geplaatst zijn door de rechter in de Foyer Lilla Monod.