GENT

Oost-Vlaanderen

Welkom in onze club !

70 jaar is een lange tijd. Zoveel vrouwen hebben zich geëngageerd voor de idealen van Soroptimist International en ernaar gestreefd voor vrouwen en meisjes een betere wereld te organiseren.Club Antwerpen en Club Brussel, gesticht in 1930 en 1938, zorgden ervoor dat op 4 april 1947 Gent als derde Belgische club het charter kreeg. Stichtend voorzitter werd Hilda Sevens-Daneels die in de oorlog samen met haar man Dirk Sevens actief was in het verzet. Ze werden beide echter opgepakt. Haar echtgenoot kwam om in het Fort van Breendonk. Hilda overleefde als politiek gevangene het kamp van Ravensbrück. Een merkwaardige vrouw aan het begin van onze geschiedenis.

We mogen de joviale Simonne Marivoet-Gijselbrecht, zaakvoerder van de Cours Saint Georges, niet vergeten, jarenlang het elegante en gezellige adres van alle vergaderingen. Simonne was het hart van de groep.

We denken ook aan Micheline Lagasse-De Valck, apotheker, moeder van onze betreurde Eliane, Europees voorzitter en van Stephanie De Maesschalck, haar geliefde kleindochter en lid van Zottegem. En aan Anne-Marie Van Ongevalle, 2 maal Gents voorzitter en onvolprezen Belgisch voorzitter.En natuurlijk aan Luce Boone-Pécheux, het boegbeeld van onze club, in Europa gekend van Herning in Denemarken tot Metz in Frankrijk, van Exeter in Engeland tot San Remo in Italië. Conventies en congressen van SI waren voor haar een must en steeds bracht ze nieuwe ideeën mee

Ze maakten allen deel uit van een sterke generatie Soroptimisten. Mogen krachtige vrouwen in de maatschappij van morgen onze leiders zijn! Met onze projecten willen we hen tot empowerment en leadership brengen.
Club Gent heeft zich altijd ingezet voor lokale doelen, zoals alfabetisering, orgaandonatie, Habbekrats, welzijnschakel Bloemekenswijk & Borluut maar ook voor de ALS-liga, Zorgcentrum Sexueel Geweld en Afia Shuleni in Zuid-Kivu en Eskwela Hayan op de Filippijnen.
 • Opgericht op:
  04/04/1947
 • Voorzitster:
 • Maandelijkse vergadering:
  Vierde maandag van de maand
 • Contactpersoon:
 • Email:
  gent@soroptimist.be

Belangrijke activiteit

70ste verjaardag

We vierden een informeel feest, vriendschappelijk en familiaal, met onze leden, vriendinnen Soroptimistleden van andere clubs, familie en vrienden. Bij de wensen tijdens het traditionele aansteken van de kaarsen werden de vele vrouwen herinnerd die inheems of als vluchteling onze steun nodig hebben, de vele vrouwen en acties in ons lange bestaan, die Soroptimist in Gent een gezicht gegeven hebben.

De RuimteVaart

Zorgcentrum Sexueel Geweld Gent

Het ZSG is een multidisciplinair centrum, waar het slachtoffer zich aanmeldt bij de spoeddienst,en een team van gynaecologen, psychotherapeuten, politiemensen “rechtsgeldig” de feiten vaststellen, onderzoeken en doorverwijzen voor opvolging met juridische hulp bij strafvervolging. Het project werd in 2018 door de 7 Oost-Vlaamse clubs overgenmen.

Afia Shuleni Schoolgeneeskunde Zuid-Kivu

Een clublid, schoolarts, ontwikkelde dit project, waarbij de nadruk wordt gelegd op het belang van hygiëne en van preventie. Het zorgt voor de opleiding van lokale artsen en verpleegsters en bijscholing met aandacht voor persoonlijke, huishoudelijke hygiëne. Hiervoor organiseren we twee toneelavonden, een filmvoorstelling en een tweedehandsverkoop.